Merhaba Dünya!

Eren Uyanık
2 min readJan 3, 2022

Klasik bir giriş mi oldu sanki?

Yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk yazımı yazıyor olmak heyecan verici. Üniversite yıllarımı hatırladığımda; küçük projeler, ilgi duyduğum alanlar ve çalışmalarım için kişisel internet sitemde sürekli olarak yazı yazmaya çalıştığım aklıma geliyor. Son yazımın üzerinden ise tam 5 yıl geçmiş.. Mezuniyet, iş-güç derken maalesef çok fazla öteledim bu aksiyonu. Fakat artık başlama zamanı geldi :)

6 yıla yaklaşan meslek hayatımda, yaklaşık 1.5 yıl önce yüksek lisans sayesinde ilgi duymaya başladığım alana yönelme fırsatı buldum ve bir süredir de bu alanda çalışıyorum. Bunun bir sonucu olarak uzun zamandır ilgi duyduğum konuların birçoğu artık çalışma alanım oldu. Veri Bilimi yüksek lisansımı tamamladıktan sonra uygulama alanlarındaki tempo biraz konulardan uzaklaşmama, “şu nasıldı?” diye sık sık sormama sebep oldu. Çalışma temposu sayesinde Kaggle vb. ortamlardan da uzak kalmam sebebiyle pratiğimi kaybetmeye başlamıştım.

Photo by Matthew Kwong on Unsplash

Tam bu noktada uzun zamandır haberdar olduğum fakat başlayamadığım bir meydan okumadan bahsetmek istiyorum. Veri Bilimi/Yapay Zeka alanındaki birçok kişinin tanıyor olduğu Ken Jee ‘nin başlatmış olduğu “66DaysOfData” isimli bir meydan okuma mevcut. Bu meydan okuma kısaca, 66 gün boyunca sürekli olarak gelişiminizi istediğiniz bir sosyal mecrada paylaşma üzerine kurulu. İki adet temel gereksinim mevcut. Bunlar;

  1. Her gün minimum 5 dk’nızı Veri Bilimi öğrenmek için ayıracaksınız.
  2. Edinmiş olduğunuz bilgi ve tecrübeyi her gün #66DaysOfData etkileti ile sosyal medyada paylaşacaksınız.

Olay temelde, Veri Bilimi ile ilgili konu ne olursa olsun her gün bir kelime dahi öğrenseniz bunu paylaşmak üzerine. Tekrar blog yazmaya başlamayı düşünürken, tekrar bu meydan okuma karşıma çıktı ve başlamak için bundan daha uygun bir zaman olamayacağına karar verdim. Bu meydan okuma sayesinde, hem Veri Bilimi alanında pratik kazanmaya tekrar başlayacak, hem de edindiğim tecrübeleri yazıya dökerek kalıcılığını sağlarken, hedeflerimden bir diğerini daha gerçekleştirmiş olacağım.

Bu arada konunun nereden ve nasıl başladığına yönelik Ken Jee ‘nin paylaşmış olduğu video ve tweet’e aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Toparlayacak olursam.. Şimdilik günlük ilerlemelerimi Twitter üzerinden, haftalık ilerlemelerimi ise sadece bu konu için bir blog yazarak paylaşmayı planlıyorum. Böylece 66 gün sonra ortalama 11 haftalık bir blog serisini sizlerle paylaşmış olacağım. Bu süre zarfında alternatif, ilgi duyduğum ve amatör olarak ilgilendiğim konularda da yazmaya özen göstereceğim.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın!

--

--

Eren Uyanık

BSc Electronic Engineer, MSc Data Science # I4.0 Engineer at Automotive Industry